Bratislava 4. januára (TASR) - Tím vedcov zo Slovenskej akadémie vied (SAV) pod vedením Martina Hajducha vyvinul vysoko účinnú a presnú metódu, ktorá môže pomôcť celiatikom. Umožňuje totiž presne stanoviť stopové množstvo pšeničných proteínov spôsobujúcich celiakiu a rôzne alergie.
"Metóda je založená na špičkovej technológii kvantitatívnej MSE proteomiky," povedal šéf tímu Martin Hajduch z Ústavu genetiky a biotechnológií rastlín SAV.
Výskum finančne podporila spoločnosť Syngenta Biotechnology zo Spojených štátov amerických. Vedecký tím s ďalšími tromi členmi - Ľubicou Uvackovou (Ústav genetiky a biotechnológií rastlín SAV), Slávkou Bekešovou (Virologický ústav SAV) a Ľudovíom Škultétym (Virologický ústav SAV, Molekulárno-medicínske centrum) publikoval výsledok svojho výskumu v uznávanom špecializovanom vedeckom časopise Journal of Proteomics.
0